Welke soorten werkbroeken zijn er allemaal? 

Ben je een professional die dagelijks op de bouwplaats staat, of ben je een handige klusser die graag thuis projecten aanpakt? In beide gevallen weet je dat het dragen van de juiste werkbroek het verschil kan maken in comfort, functionaliteit en bescherming. Werkbroeken zijn niet alleen voor de experts in het veld; ze zijn ook onmisbaar voor enthousiaste doe-het-zelvers. Maar welke soorten werkbroeken zijn er eigenlijk allemaal en welke zijn geschikt voor jou? In dit artikel bespreken we verschillende soorten werkbroeken. Lees verder! 

Traditionele werkbroeken 

Traditionele werkbroeken zijn vaak gemaakt van duurzame materialen zoals katoen, maar sommige zijn een mix van katoen en polyester. Ze zijn geschikt voor verschillende beroepen en werkzaamheden en zijn gericht op comfort en duurzaamheid. Deze broeken hebben meestal meerdere zakken om gereedschap en benodigdheden op te bergen. Er zijn verschillende soorten broeken, zoals kruipbroeken, broeken van jeans of stretch stof, vlamvertragende en antistatische broeken, hi-vis werkbroeken en zelf korte broeken voor warm weer. 

Kruipbroeken 

Kruipbroeken zijn speciaal ontworpen voor beroepen waarbij veel geknield moet worden, zoals installateurs en loodgieters, maar ook voor klussers thuis kunnen deze handig zijn. Denk aan het leggen van vloeren, of zelfs het werken in de tuin. Ze hebben verstevigde kniestukken voor extra bescherming, en dat zorgt er weer voor dat je comfortabel kunt werken tijdens het knielen. Sommige werkbroeken hebben zelfs kniestukken die je kunt verwijderen. 

Werkbroeken met stretchstof 

Moderne werkbroeken kunnen gemaakt zijn van stretchstof. Deze stof zorgt voor meer bewegingsvrijheid, wat vooral handig is voor beroepen waarin veel beweging nodig is. Dit kan in de bouw zijn, maar ook in de horeca. Deze stoffen hebben bepaalde eigenschappen die ze ideaal maken voor deze werkzaamheden. Ze slijten minder snel, waardoor de broek langer mee gaat, en zorgt natuurlijk voor bewegingsvrijheid.  

Werkbroeken met kniebescherming 

Sommige werkbroeken zijn uitgerust met kniebescherming. Dit is vooral gunstig voor beroepen waarbij veel op de knieën gewerkt wordt, zoals vloerleggers (dus ook voor doe-het-zelvers). Kies wel voor kniestukken die het meest geschikt zijn voor jouw specifieke klus, en kies indien nodig voor extra kussentjes voor comfort.  

Werkbroeken voor specifieke beroepen 

In sommige beroepen heb je gespecialiseerde werkbroeken nodig. In de horeca heb je soms hittebestendige broeken nodig, maar ook voor lassers zijn vlamvertragende broeken van essentieel belang. Andere speciale werkbroeken zijn antistatische werkbroeken en reflecterende werkbroeken in het geval je zichtbaar moet zijn.  

Werkbroeken met extra functionaliteit 

Tot slot zijn er werkbroeken met bepaalde functies. Denk aan zakken met ritssluitingen, lussen voor gereedschap, reflecterende strips voor zichtbaarheid in het donker, en meer. Deze functies zijn vaak afgestemd op specifieke beroepen en werkzaamheden.  

Kijk ook naar de wasbaarheid 

Je moet in eerste instantie natuurlijk een broek kiezen die past bij jouw beroep of werkzaamheden. Maar het is ook een goed idee om naar de wasvoorschriften te kijken. Sommige broeken moeten op een speciale manier gewassen worden om de levensduur ervan te verlengen. Je wilt een werkbroek die bij je past, maar ook een die in goede staat blijft. De keuze van de juiste werkbroek hangt dus af van verschillende factoren, waaronder het beroep, de werkzaamheden en het comfort dat je nodig hebt. En vergeet dus niet om te kijken naar de wasvoorschriften.